NL UK

VSK Nieuwscafé

Nieuwscafé belicht de installatiepraktijk

De hele beursweek worden in het Installatie.nl VSK Nieuwscafé actuele en interessante onderwerpen behandelt die het installatievak raken. Ondernemers, installatie-collega’s en fabrikanten met een verhaal. Gastheer is Frans Reichardt.

Het VSK Nieuwscafé is te vinden in het hart van hal 10 op de VSK. De hele beursweek worden er interviews afgenomen. De beursbezoeker kan rustig plaatsnemen in het Nieuwscafé. Het programma is nog niet helemaal ingevuld, maar is al wel grotendeels bekend.

Warmtepompen en branchenieuws

Op de openingsdag veel kopstukken uit de branche. Doekle Terpstra van Techniek Nederland komt vertellen welke richting de installateur op moet om succesvol te zijn en te blijven in de energietransitie. Ook worden de actualiteiten besproken. Frank Agterberg komt namens warmtepompkoepel DHPA vertellen wat de stand van zaken is in warmtepompland. Hoe zit het met de ISDE, de geluidseisen, opleiding, en mogelijke certificering van warmtepompinstallateurs.

Koolmonoxide

Daarnaast ook aandacht voor CO-preventie: Marco Lammers (Geas) en Dinant Knol zijn een landelijk voorbeeld in hoe een installateur in samenwerking met de brandweer koolmonoxide op de agenda kan krijgen. Naar buiten toe, maar ook in het organiseren van kennis en opleidingen binnen het installatiebedrijf. Wat staat de installateur met de komende Gasketel-wet te wachten?

Duurzaam renoveren

Op woensdag komen Erik Bek en Michel Deelen van IDEA Nederland hun ervaringen delen met betrekking tot de renovatie van corporatiewoningen. Hun no-nonsense aanpak in ontwerp, uitvoering en bewonerscommunicatie heeft inmiddels geleid tot 15.000 verduurzaamde huurwoningen. Wat is hun aanpak? Installatie.nl-blogger en adviseur/accountant Stefan van Maasakkers benchmarkt al jaren installatiebedrijven. Hij heeft een duidelijke visie over faalkostenreductie, inkoop, uurprijzen en andere strategische zaken.  Hij geeft tips en deelt ervaringen, waar je direct wat aan hebt.
Onafhankelijk duurzaamheidsadviseurs Lars Boelen en Felix van Gemen komen aan tafel vertellen over 10 jaar keukentafelgesprekken met particulieren: de kapotte Trias Energetica en het belang van nulmetingen om te starten met verduurzamen.

Energiedragers en innovatie

Donderdag 6 februari gaat de Nederlandse Verwarmingsindustrie het hebben over energiedragers, waaronder waterstof. Geert Jan Bosmans komt praten over de innovatiekracht van Van Hoften Installatietechniek, Harm Valk komt de gevolgen van BENG voor de installatiebranche toelichten. Theo Ockhuijsen komt namens OTIB vertellen waarom investeren in installatietalent een no-brainer zou moeten zijn. Dit geldt ook voor Johan van Dijk van InstallatieWerk, de drijvende kracht achter de beroepenwedstrijden WorldSkills. Aram van Jaarsveld is formulemanager van InstalCenter, en heeft een interessante benchmark van 40 bedrijven. Wat zeggen de cijfers, en hoe kun je succesvol sturen om de klant meer te bieden, en zelf goede marges te draaien? Tenslotte komt installatie-ondernemer Martijn Verspeek zijn kennis delen. Hoe heeft hij in relatief korte tijd een traditioneel lokaal installatiebedrijf omgevormd tot een extreem klantgerichte dienstverlenend bedrijf, waar klant maar ook medewerkers op 1 staan?

Op vrijdag wordt de toekomst van de groothandel besproken? Hoe wordt de dozenschuiver van weleer een dienstverlenend kennispartner? De hele week komen ook de genomineerden van de VSK Awards aan bod.

Frans Reichardt is professioneel spreker en zelfbenoemd Klantenluisteraar. Dit betekent dat hij specialist is in het vertalen van informatie naar wat de klant er écht aan heeft. Frans Reichardt heeft de afgelopen jaren veel installateurs geholpen met hun klantvriendelijkheid, en wordt door fabrikanten uit de installatiebranche gevraagd om presentaties te houden rondom dit onderwerp. Blogs van Frans Reichardt zijn te lezen op Installatie.nl.

Programma

Onder voorbehoud

Dinsdag 4 februari

12: 30 Nederlandse verwarmingsindustrie: midden in de toekomst – Coen van de Sande, directeur NVI

Wat gaat de nieuwe koepel van fabrikanten betekenen voor de installatiebranche? Wat zijn de speerpunten en uitdagingen?

13: 30 Trends, kansen en uitdagingen – Jan Paul Schop USP Marketing en Consultancy.

Nationale en internationale trends, kansen en ui Nationale en internationale trends, kansen en uitdagingen voor installatiedrijven. Waar moeten we ons op gaan richten? Daarnaast toelichting op het onderzoek Spetterend Sanitair.

14:00 Warmtepomp: doorbraak en uitdagingen – Frank Agterberg, voorzitter vereniging Warmtepompen

De warmtepompverkoop groeit sterk. Maar tegelijkertijd zijn er ook struikelblokken te overwinnen. De geluidseisen, en het kennisniveau van installateurs bijvoorbeeld. De stand van zaken

14:30 Installateur spil in energietransitie – Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, Desiree Kon (Installatieburo Kon), Patrick Schimmel (Schimmel Duurzame Installaties)

Het uithangbord van installatieland, met twee lidbedrijven die de uitdagingen van de installatiesector aanpakken. Terpstra en zijn leden over de duurzame uitdaging, personeelskrapte en passie voor ondernemerschap.

15:00 CO-preventie: een aanpak die werkt – Marco Lammers (Geas Energiewacht) en Dinant Knol (Brandweer Twente)

Koolmonoxidepreventie: hoe pak je dat aan? Geas Energiewacht werkt al jaren succesvol samen met de brandweer. Hoe maak je als installateur werk van preventie en opleiding. Hoe kun je het bedrijf en je mensen klaarstomen voor de wettelijk verplichte certificering die eraan komt?

15:30 Waar zit de innovatiekracht? – Theo Ockhuijsen (Innovatie Express & BIMpuls®

Installatiebedrijven hebben het zo druk, dat ze vergeten na te denken over vernieuwing. Hoe kunnen installateurs met product en procesvernieuwing nieuwe wegen inslaan?

16:00 NVKL: de toekomst van koudetechniek – Henry Kruiper, directeur NVKL

Waar staat de NVKL voor, en welke trends in koude- en klimaattechniek raken de installateur?

Woensdag 5 februari

11:00 Circulariteit en milieuprestatie van gebouwen – Walid Atmar, projectmanager NVI

Welke rol speelt circulariteit in de installatiebranche? En welke rol gaat de milieuprestatie van gebouwen spelen in de toekomst?

11:30 Wat hebben we geleerd van 15000 duurzame renovaties: de praktijk – Erik Bek en Michel Deelen – IDEA Nederland

De renovatieopdracht is groots. IDEA Nederland deelt ervaringen uit de renovatie van corporatievastgoed. De energietransitie in praktijk, vanuit de adviseur bekeken: hoe krijg je partijen in de bouwkolom en bewoners mee in grote renovatieprojecten?

13.00 Keuzes: inkoop, kostprijzen en faalkosten – Stefan van Maasakkers Adviseur bij Rühl Haegens Molenaar

RHM houdt al jaren benchmarks bij over faalkosten, kostprijzen en inkoop van installatiebedrijven. Hoe kunnen installateurs vraagstukken over bedrijfsvoering het hoofd bieden, om hun eigen rendementen te verbeteren?

13:30 Zet hem op 50 graden – Remco Onder de Linden (Alklima) en Ruud Meijns (M&O Techniek)

Woningen moeten voorbereid worden om klaar te zijn voor warmtepomptechniek. Verduurzaming met een praktische invalshoek, en de jarenlange ervaring van M&O, het bedrijf dat inmiddels meer warmtepompen verkoopt dan cv-ketels. Belangrijkste tip: schroef een stookseizoen de aanvoertemperatuur van de cv-ketel terug.

14:00 Duurzaam in slimme stappen – Lars Boelen en Felix van Gemen – Slimmestappen.nl

Duurzaam moet, maar hoe zo praktisch mogelijk en in de juiste stappen. Lars Boelen, blogger op Installatie.nl deelt live zijn ervaringen over keukentafelgesprekken bij particulieren die willen verduurzamen.

15:00 Genomineerden VSK Awards categorie Energietransitie

De bekroonde productintroducties van deze VSK. Brinks balansventilatie zonder kanalen, de Waterstofketel van Remeha en luchtdichtheidstool ATT van ACIN in het kort uitgelegd door de fabrikanten zelf.

16:00 Trends in gereedschappen – Ruurd van der Vegt van Hikoki Powertools

Veel gereedschappen op de VSK. Wat zijn de trends op het gebied van gereedschappen. Hoe kunnen installateurs sneller en veiliger werken?

Donderdag 6 februari

10:30 Energietransitie is kennistransitie – Peter Centen (Nathan)

Als koploper in verduurzaming, heeft Nathan een duidelijke visie: de energietransitie draait vooral om kennis van duurzame installatietechniek. Welke uitdagingen staat installateurs te wachten, en welke technische vernieuwingen kunnen we verwachten van warmtepompfabrikanten?

11:00 Energiedragers: niet zeuren maar aanpakken – Coen van de Sande, directeur Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVWI)

Er zijn meerdere wegen naar duurzaamheid. Welke energiedragers dragen op welke manier bij: een uiteenzetting van warmtepompen, warmtenetten en waterstof.

11:30 Het innoverende installatiebedrijf – Geert Jan Bosmans, commercieel manager Van Hoften Installatietechniek

De koers van een moderne installateur: de rol van prefab, de plek van duurzaam, en het innoveren met betrekking tot kopersopties in badkamers. Een portret van Van Hoften Installatietechniek, een van de koplopers in Nederland.

13:00 BENG voor installateurs – Harm Valk, Nieman Raadgevende Ingenieurs

Wat betekent de nieuwe nieuwbouwnorm BENG voor installatiebedrijven. BENG vervangt volgend jaar de huidige EPC. Harm Valk legt het hapklaar uit.

13:30 Investeren in mensen en kennis – Innovatie & Branche expert (namens OTIB)

De agenda van het opleidingsfonds OTIB voor 2020. Een nieuwe naam, en nieuwe doelstellingen. De rol en het belang van opleiden, zijinstroom, en de grote uitdaging voor installatieland: het op peil houden van het kennisniveau. Handige tips voor installateurs.

14:00 Sturen op cijfers, leren van elkaar – Aram van Jaarsveld, formulemanager InstalCenter

De formule InstalCenter heeft interessante benchmark-cijfers van 40 installateurs in Nederland. Hoe helpt de formule installateurs verder, en welke tools hebben zij om installateurs te helpen om hun klanten verder te brengen in verduurzaming. Presentatie van nieuwe tools, en tips om meer rendement te halen uit de strategie.

14:30 Genomineerden VSK Awards categorie Gezond en Comfort

De bekroonde innovaties in het kort uitgelegd. Schell, Salus Controls en Wolf leggen uit waarom zijn genomineerd zijn voor een VSK Award. Met Arjan Hilbers (Schell), Martin Wendels (Wolf) en Olaf Beune namens THB/Salus Controls.

15:00 Installeren met het hart – Martijn Verspeek, Installatiebedrijf Verspeek

Martijn Verspeek is een bijzondere ondernemer, met een bijzondere kijk op bedrijfsvoering. Hij praat over hoe hij zijn tent runt: over de ultieme klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en de wijze hoe hij een klassiek installatiebedrijf omvormde tot een landelijk gewaardeerd voorbeeld in moderne bedrijfsvoering.

16:00 Carrier Nederland – Dick van Giezen (directeur)

De visie van Carrier Nederland op de installatiebranche.

16:30 Installatietalent: laat het zien – Johan van Dijk, InstallatieWerk Nederland

InstallatieWerk heeft een schone taak: zo veel mogelijk goede instroom realiseren. Johan van Dijk is roerganger van de beroepenwedstrijden en praat over het stimuleren van jong talent voor een toekomst in de installatiewereld.

Vrijdag 7 februari

10:30 Veilige drinkwaterinstallaties – Gerben Verweij, Viega

Trends in drinkwaterveiligheid en leidingsystemen. De installateur heeft een sleutelrol in het opleveren van goede, zuinige, maar bovenal veilige installaties. Op het gebied van drinkwaterveiligheid is veel te doen, en dan niet alleen in de legionella-gevoelige omgevingen.

11:00 Veiligheid en betrouwbaarheid van installatietechniek – Coen van de Sande, Nederlandse Verwarmingsindustrie NVI

Hoe kan en moet de installatiebranche er voor zorgen dat er niet alleen energiezuinige installaties, maar vooral veilige en betrouwbare installaties worden opgeleverd. Welke rol speelt de nieuwe branchekoepel NVI hierin?

11:30 Duurzaam: met beide handen aangrijpen – Richard Verbree, directeur Inventum

Richard Verbree zit in het topteam Energie en geeft op hoog niveau advies. Er zijn vele warmtepompen beschikbaar voor diverse toepassingen in de gebouwde omgeving. Bij de toepassing van ventilatiewarmtepompen zijn geen buitenunits nodig. Deze zijn specifiek ontwikkeld voor de Nederlandse woningbouw. Er is geen sprake van een desinvestering als men start met hybride en wil overschakelen naar All-E. Zowel systeem C als D is mogelijk.

13:00 De toekomst van de groothandel – Henk Jan Wegman, CEO Rensa

Niet enkel een dozenschuiver maar een brede dienstverlener. De groothandel speelt tegenwoordig ook een sleutelrol in technisch advies, engineering, opleiding en ondersteunen van installateurs op het gebied van prefab. Een gesprek over de nieuwe toegevoegde waarden van de groothandel, en de uitdagingen voor de toekomst. Hoe verandert de rolverdeling tussen installateur en groothandel?

14:00 Genomineerden VSK Award categorie Installateurszaken

Met Wavin, Burgerhout en Aquaberg zijn drie producten op het schild gehesen in het kader van de VSK Awards. Uitleg over de akoestische lekcontrole van Tigris, het Easysafe rookgasafvoer-concept, en de vloerput met inlegframe: praktische oplossingen voor alledaagse uitdagingen voor installatiemonteurs.

14:00 Gemeenten en installatiebranche: samenwerking in energietransitie. – Lot van Hooijdonk – Wethouder Energie gemeente Utrecht en onderhandelaar bij het Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord vraagt van gemeenten om snel plannen te maken voor de energietransitie: wijken gaan van het gas af, en gemeenten stoeien met de vraag: all-electric, warmtenetten of waterstof? Hoe werkt dit, en wat kan de installatiebranche hierin betekenen? De Utrechtse proeftuinen, de ambities, en de knelpunten en de uitdaging in leer/werk-trajecten en bewonerscommunicatie.

15:00 VSK 2020: de samenvatting – Patrick Schilte, Jaarbeurs en Eddy Buiting, Installatie.nl

Een wrap-up van VSK 2020. Zijn de ambities waargemaakt? Wat zijn de plussen en de minnen van de grootste installatiebeurs van Nederland. En een korte vooruitblik op de volgende editie.

In samenwerking met

Het VSK Nieuwscafé bezoeken?

Je bent van harte welkom in het Installatie.nl VSK Café tijdens VSK 2020.

Nu aanmelden