NL UK

Met ROCKWOOL® TECLIT® isoleer je voor de toekomst

26 januari 2020

Het Rotterdamse kantoorpand MM25 werd in 2017 herontwikkeld tot SMART building. De gehele technische installatie werd vernieuwd. Mede dankzij ROCKWOOL 810 en ROCKWOOL TECLIT verbeterde het energielabel van het pand E naar A.

In opdracht van eigenaar OVG Real Estate is het Rotterdamse kantoorpand MM25 gerevitaliseerd. Resultaat: het energielabel verbeterde van E tot A. Onder andere dankzij het nieuwe koude-isolatiesysteem ROCKWOOL TECLIT. 

OVG Real Estate kocht het uit 1990 stammende pand in 2015. Omdat fundering en casco in prima staat verkeerden, kon MM25 herontwikkeld worden tot SMART-building. De gehele technische installatie werd vernieuwd om een hypermodern klimaatsysteem aan te leggen. De warme leidingen werden geïsoleerd met ROCKWOOL 810. Voor de koude leidingen koos de architect voor ROCKWOOL TECLIT. “Heel prettig, met één leverancier krijg je dezelfde kwaliteit, uitstraling én heb je maar één aanspreekpunt”, vertelt Peter van der Raaf, Bouwplaatsmanager van Croonwolter&dros voor MM25. “Nog voor we een keuze voor de isoleerder (Hanenberg Isolatie, red) hadden gemaakt, werd ik al proactief door ROCKWOOL geïnformeerd. Dat vormde het startpunt van een goede samenwerking. ROCKWOOL heeft een service zoals ik die graag zie: ontzorgend, ondersteunend en adviserend.” 

Geen thermische lekken 

In de werkplaats van Croonwolter&dros werden op skids alle leidingen, luchtkanalen en kabelgoten voor gemonteerd. ROCKWOOL adviseerde daarbij hoe het TECLIT systeem aan te brengen. Zo bestaat de TECLIT Hanger uit een robuuste en drukvaste kern van steenwol voor het ondersteunen van de last. Dankzij de scharnierende opening is de beugel met één hand te openen en sluiten, zodat hij snel te plaatsen is. De TECLIT Hanger is voorzien van een sterk dampremmende, met glasvezelversterkte aluminiumlaag die door de zelfklevende overlap perfect sluit. Dankzij de externe leidingdrager worden thermische lekken voorkomen. 

Snel te verwerken 

Op gezette tijden werden de skids naar MM25 gebracht en aan het plafond gemonteerd. “Zodra een paar skids op elkaar aangesloten waren, begonnen de isoleerders ”, zegt Van der Raaf. “Het leek of ze gesneden brood uit de verpakking haalden, want ze brachten de isolatie meteen op de leidingen aan. Dankzij de vormstabiliteit en stevigheid van de ROCKWOOL pijpschalen was het een kwestie van aanschalen, doorschuiven en sluiten met de zelfklevende overlap. Naden en verbindingen werden perfect afgetaped met de scheurvaste TECLIT Alutape. Materiaalverlies trad nauwelijks op. Het weinige afval bestond vooral uit de kartonnen verpakking. Behalve milieuvriendelijk bleek de aanleg van de ROCKWOOL leidingisolatie ook mensvriendelijk. De isoleerders hoefden geen moeilijke houdingen aan te nemen, ook niet bij het isoleren van bochten of lastige hoeken. De pijpschalen laten zich immers eenvoudig snijden. Excentrieke lijmsoorten waren niet nodig, zodat de MAC-waarden tijdens de aanleg gunstig bleven. Mede dankzij de prefabskids en het verwerkingsgemak van TECLIT duurde het maar twee weken per bouwdeel om de installatie aan het plafond te bevestigen. Dat was drie keer zo snel als ik verwacht had.” 

Duurzaam en brandveilig 

OVG Real Estate wil graag een ‘very good’ BREEAM-certificering voor MM25 behalen. Mede daarom zijn TECLIT-pijpschalen met een dikte van 25 mm gebruikt, waar 9 of 13 mm gebruikelijk is. Dankzij deze extra dikke laag wordt nog meer energie (en dus geld) bespaard. Van der Raaf waardeert het kritisch meedenken van ROCKWOOL. “Bij tussentijdse inspecties werd zo’n beetje iedere kier, naad en aansluiting gecontroleerd. Zo hoort het ook.” 
ROCKWOOL leidingisolatie is toepasbaar op leidingen met een diameter van 18 tot 219 mm. Hierdoor konden ook de buizen in de technische ruimtes probleemloos bekleed worden. Net als op kantoor speelt in schachten brandveiligheid een belangrijke rol. ROCKWOOL steenwol is onbrandbaar en geeft bij brand geen rookontwikkeling, waardoor een optimale brandveiligheid gegarandeerd wordt. 

Garantie 

MM25 is het nieuwe hoofdkantoor van TBI-ondernemingen Croonwolter&dros, Mobilis en Servicis. De bovenste verdiepingen worden gehuurd door Coca-Cola. “De leidingen liggen in het zicht: een onconventionele keuze voor kantoren, maar ik vind die industriële look prachtig uitpakken”, zegt Van der Raaf. “Nee, ik maak me geen zorgen dat de anticondenslaag beschadigd raakt. Het aluminiumfolie is versterkt met glasvezel, zodat hij tijdens én na de bouwfase veel robuuster en stootvaster is dan traditionele aluminiumlagen. Op het TECLIT systeem zit een garantie van 15 jaar, mede omdat het is aangelegd door een gecertificeerd ROCKWOOL TECLIT installateur. Dat geeft toch die extra zekerheid dat alles er mooi bij hangt als ik hier over tien jaar kom kijken.”


Kennismaken?

Geïnteresseerd in de innovatieve isolatietechnieken van Rockwool?

Kom naar stand 11.C010 tijdens VSK 2020

Nu gratis aanmelden