Convectoren zijn heel geschikte afgiftetoestellen om op een lagere temperatuur mee te verwarmen. Ze winnen daarom weer aan populariteit. Convectoren kunnen zo’n beetje in elke ruimte worden ingezet en ze geven op een efficiënte manier warmte af.
Een convector bestaat uit een warmte-element en een behuizing. Door de buizen van de warmte-elementen stroomt warm water. De elementen zijn voorzien van een heleboel lamellen zodat er een flink contactoppervlak met de lucht is. Vandaar dat een convector er een beetje uitziet als een ‘dikke’ radiator. De koude lucht in een ruimte wordt onderin de convector aangezogen, en stijgt opgewarmd omhoog. Een convector geeft daardoor sneller het aangename gevoel van gelijkmatige warmte in een ruimte dan verwarming door middel van radiatoren. Voor mensen met een stofallergie of een astmatische aandoening is convectorverwarming minder geschikt. De constante luchtcirculatie brengt met zich mee dat er ook altijd wat stof circuleert, hoe goed je de ruimte ook schoonhoudt.
In de vloer
Inbouwconvectoren worden in de vloer geplaatst, in een zogeheten convectorput. Dat is een verzonken bak in de vloer waar de convector in wordt geplaatst. De convector kan worden aangesloten op de cv-installatie maar werkt ook prima samen met een warmtepomp.
De lucht in de put warmt op en stijgt omhoog door een rooster – vaak van hout of aluminium – in de vloer. De ruimte boven het rooster mag niet afgedekt worden, want dan kan er geen luchtcirculatie plaatsvinden. Een convectorput wordt vaak in de woonkamer onder de ramen bij de voor- en/of achtergevel gesitueerd en neemt zo de plaats in van een zichtbaar warmteafgiftetoestel (vaak een radiator). Door het rooster perfect te laten aansluiten op de muur valt de convectorput nauwelijks op. Voor het plaatsen van inbouwconvectoren in een convectorput is wel wat hoogte in de vloer nodig. Het is daarom vooral interessant als er een (energetische) verbouwing op handen is, of als het gaat om de bouw van een nieuwbouwwoning. Toch wordt er dan vaker voor vloerverwarming gekozen.
Energie besparen
Convectoren zijn onder andere geliefd omdat ze zuinig zijn. Het energieverbruik is wel zo’n drie keer minder dan dat van radiatoren. Dat komt doordat er minder water in een convector zit, dat warmt sneller op en kost dus minder energie. Bovendien zijn ze aan te sluiten op een warmtepomp en daardoor passen ze goed in de energietransitie. Veel merken hebben convectoren in het assortiment die perfect te combineren zijn met hun lucht/water, grondgebonden en hybride warmtepompen. Dergelijke combinaties zijn interessant bij nieuwbouw.
Elektrische convectorverwarming
Convectoren zijn er ook met een stekker er aan. Elektrische convectorkachels worden vaak gebruikt als bijverwarming. Ze warmen snel op, kleine varianten zijn verplaatsbaar en dus flexibel in gebruik. Een elektrische convectorkachel is een plug & play toestel: steek de stekker in de wandcontactdoos en hij werkt. Met een thermostaat is de temperatuur in te stellen. Veel modellen zijn zelfs met een smartphone in en uit te schakelen. Onderhouden, bijvullen of ontluchten is niet nodig. Ook een voordeel is dat er geen schadelijke emissies of gassen vrijkomen.