POUNDTHEGROUND

Wanneer kun je een warmtepomp combineren met radiatoren?

bouweninstallatiehub
25 november 2024
3 min

Traditionele radiatoren zijn natuurlijk gemaakt om met een cv-ketel samen te werken. Maar een warmtepomp en radiatoren gaan ook prima samen. Het is wel belangrijk om de juiste combinatie te kiezen. Wat de beste oplossing is, is afhankelijk van de situatie en van de wens van de klant.

Radiatoren die zijn gemaakt om met een cv-ketel samen te werken, hebben een hoge aanvoertemperatuur, meestal zo 65˚C à 80˚C. Sluit je dergelijke radiatoren aan op een lage temperatuur warmtepomp, dan neemt het rendement enorm af. Daar moet je altijd rekening mee houden.

Bestaande radiatoren houden

Het kan best zijn dat de bestaande radiatoren kunnen blijven hangen als er wordt overgestapt van een cv-ketel naar een lucht/water warmtepomp of grond/water warmtepomp. Vaak hangt het af van de mate van isolatie. Het kan ook zijn dat de bestaande radiatoren relatief nieuw zijn en al met een lage aanvoertemperatuur werken. In nieuwbouw is de afgelopen jaren is isolatie gelukkig steeds verder verbeterd. De radiatoren die daar zijn toegepast, kunnen meestal wel met een lage aanvoertemperatuur werken.

Om te controleren of de radiatoren de woning voldoende warm zullen krijgen met een warmtepomp, is het nodig om de temperatuur van de wateraanvoer van de cv-ketel op 50˚C te zetten. Stel vervolgens met behulp van de thermostaat de gewenste temperatuur in op bijvoorbeeld 21˚C. In de lente en herfst gaat dit misschien goed, maar de vraag is of de woning ook bij vrieskou die gevraagde temperatuur van 21˚C haalt. Zo ja, dan is de overstap te maken zonder de bestaande radiatoren te vervangen.

Genoeg volume

Bij bestaande radiatoren is het dus in bepaalde gevallen mogelijk om voor een lage temperatuur warmtepomp te kiezen. Het is dan wel noodzakelijk dat er voldoende radiatoren zijn om de woning op een lage temperatuur te verwarmen. Want is de aanvoertemperatuur van het water lager, dan moeten de radiatoren samen genoeg volume hebben om voldoende warmte te produceren. Daarvoor is een groter oppervlak, ofwel meer of grotere radiatoren nodig. Dat komt doordat het vermogen van het oorspronkelijke afgiftesysteem is berekend op de benodigde warmte in een ruimte. Het plaatsen van ventilatoren of boosters onder de radiatoren kan ook helpen.

Hoge temperatuur warmtepomp

In bestaande bouw met een matige isolatie en traditionele radiatoren ligt de keuze voor een warmtepomp in eerste instantie misschien niet zo voor de hand. Toch zijn er tegenwoordig warmtepompen op de markt, die in die situatie geschikt zijn, bijvoorbeeld warmtempompen met CO2 als koudemiddel. Ze zijn zelfs speciaal ontwikkeld voor de toepassing in bestaande bouw. De bestaande radiatoren hoeven dus niet vervangen te worden, en ook is van te voren extra isoleren niet nodig.

Een nadeel van hoge temperatuur warmtepompen is wel dat ze veel elektriciteit verbruiken. Het is daarom aan te raden om op termijn toch te gaan isoleren als dat nog niet (goed) is gedaan. Het rendement van de hoge temperatuur warmtepomp gaat dan omhoog, waardoor het energieverbruik en daarmee de energiekosten naar beneden gaan. Ook in aanschaf is een hoge temperatuur warmtepomp prijziger dan een lage temperatuur type.

 
Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.
 

Gerelateerde artikelen