Met 25 miljard euro aan overheidsgeld zal netbeheerder TenneT het elektriciteitsnet verder uitbreiden. Dat kondigde minister van Financiën Steven van Weyenberg vorige week aan. Het geld wordt verdeeld over de jaren 2024 en 2025 overgemaakt. Energiebedrijven reageren verheugd op de miljardenlening.
Op dit moment is het elektriciteitsnet overbelast, met op sommige locaties zelfs een stop op aansluitingen voor grootverbruikers van stroom. Hierdoor loopt ook de overheidsdoelstelling om snel over te stappen op groene energie gevaar. De middelen zullen worden ingezet om onder andere dikkere kabels aan te leggen, waardoor meer stroom door het elektriciteitsnet kan worden getransporteerd.
Ondanks de demissionaire status van het kabinet, wordt er dus financiële steun verleend. Het betreft een overbruggingslening, omdat TenneT financiële middelen nodig heeft totdat de Duitse tak aan Duitsland is verkocht.
Door het volledige benodigde bedrag aan TenneT te lenen, hoeft het bedrijf geen aanvullende leningen op de kapitaalmarkt aan te gaan. Ook zou steun van de staat nodig zijn om financiers over te halen. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten echter nog wel instemmen met het voornemen van het kabinet.
Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van branchevereniging Energie-Nederland zegt dat de financiën nu geen obstakel meer zijn voor het verruimen van het overvolle stroomnet. “Tennet kan nu met volle kracht vooruit, en dat moet ook want we hebben te maken met een groot maatschappelijk probleem. Bedrijven lopen vast in hun verduurzaming, zoals zonneparken die wachten op aansluitingen”, aldus Van Nieuwenhuizen. Energie-Nederland verwacht dat de uitvoering van plannen om de problemen aan te pakken nu snel start.