POUNDTHEGROUND

Nieuw kabinet schrapt verplichte hybride warmtepomp

bouweninstallatiehub
16 mei 2024
2 min

De nieuwe regering schrapt de verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de verwarmingsketel een warmtepomp te installeren. Een snelle zoekopdracht in het 26 pagina’s tellende hoofdlijnenakkoord dat gisteren werd gepresenteerd, maakt dat duidelijk.

Gisteravond bereikten PVV, NSC, VVD en BBB een akkoord op hoofdlijnen over een extraparlementair kabinet. Onder het kopje ‘Energietransitie’ staat het volgende te lezen: ‘Er komen geen verplichte labelsprongen voor koopwoningen en de verplichting om vanaf 2026, bij het vervangen van de verwarmingsketel, een warmtepomp te moeten installeren, wordt geschrapt.’

Verplichte overstap

Minister Hugo de Jonge kondigde in april 2022 aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard zouden zijn. Dat betekende dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moesten overstappen op een duurzamer alternatief, wat in veel gevallen een hybride warmtepomp zou zijn. Door die massale overstap zou er heel veel aardgas worden bespaard, wat goed is voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Uit onderzoek bleek ook dat een huishouden gemiddeld zo’n 1000 euro zou besparen met een hybride warmtepomp in plaats van een cv. 

Wel waren er uitzonderingen. Zo konden mensen met een appartement of een huis met een monumentale status de komende jaren nog wel van een gasgestookte cv-ketel gebruik maken. Ook zou dat gaan gelden voor eigenaren van huizen die binnen tien jaar op een warmtenet werden aangesloten door de gemeente. 

Klap voor fabrikanten

Dat de verplichting wordt geschrapt is een flinke tegenslag voor de fabrikanten van warmtepompen. Vooral omdat ze al investeringen hebben gedaan om de grotere vraag aan te kunnen. Die investeringen komen nu in gevaar, ook al blijft een warmtepomp in veel gevallen een goede investering omdat die ook daadwerkelijk geld oplevert.

Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen