POUNDTHEGROUND

Geluidsoverlast oplossen met geluidsisolatie

bouweninstallatiehub
27 juni 2024
3 min

Thermisch isoleren om warmte binnen en kou buiten te houden in de winter, en vice versa in de zomer staat volop in de belangstelling. Maar isoleren kan ook een oplossing zijn tegen geluidsoverlast. Afhankelijk van de bron van de overlast is geluidsisolatie of akoestische isolatie nodig.

Geluidsoverlast is een groot probleem. Het kan zich binnen woningen met houten verdiepingsvloeren voordoen, maar ook door de muren binnendringen. Geluid dat van buiten naar binnen komt, bijvoorbeeld van buren of een naastgelegen schoolplein of van verkeer, wordt over het algemeen als heel storend ervaren. Er zijn normen voor geluid.

Lucht of contact

Geluidsoverlast kan bestaan uit luchtgeluid of door contactgeluid, en kan ook in combinatie voorkomen. Luchtgeluid ontstaat door geluidstrillingen die voornamelijk via de lucht overgedragen worden. Dunne muren of binnenwanden, enkele ruiten, maar ook kleine kieren of gaatjes kunnen hinder door luchtgeluid opleveren.

Contactgeluid is geluid dat zich via bouwdelen zoals vloeren, trappen en wanden verplaatst. Geluiden van bijvoorbeeld het dichtslaan van deuren, voetstappen, en meubels die over een harde vloer schuiven, brengen geluidsgolven voort. Die zorgen voor een trilling in de vloer en verplaatsen zich via muren en plafonds vervolgens door de rest van het pand.

Geluidsprestaties meten

Is niet duidelijk hoe het met de geluidsprestaties van een ruimte of gebouw zit, dan kan een akoestisch onderzoek aantonen of de geldende geluidsnormen worden gehaald. Zo’n onderzoek bestaat uit een aantal metingen. De resultaten van de meting worden vastgelegd in het akoestisch rapport. Het bureau dat het onderzoek uitvoert kan ook adviezen geven om het geluidsoverlast tegen te gaan. Een van de tips zal zijn om bestaande geluidslekken te dichten. Kieren bij ramen en deuren zijn veel voorkomende lekken, maar ze kunnen met een tochtstrip of streepje PUR gemakkelijk opgelost worden. Als er meer aan de hand is, zijn andere maatregelen nodig.

Voorzet- of scheidingswand

Isoleren bij luchtgeluiden gebeurt vaak met een voorzetwand of een geluidsisolerende scheidingswand. Een dergelijke ingreep wordt bij een renovatieronde vaak gelijk meegenomen.

Een voorzetwand is een wandje dat ‘los’ voor de bestaande muur komt te staan en vervolgens wordt voorzien van isolatiemateriaal, zoals platen van glas- of steenwol. Tegen die isolatielaag komen gipsplaten om de voorzetwand af te werken.

In bepaalde gevallen is het plaatsen van een geluidsisolerende scheidingswand een betere oplossing. Zo’n wand scheidt dan twee ruimtes van elkaar en wordt opgebouwd uit twee lagen geluidwerende gipsplaten met daartussen isolatiemateriaal. Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter de scheidingswand luchtgeluiden tegen zal houden.

Zwevende dekvloer of verlaagd plafond

Bij geluidsoverlast als gevolg van contactgeluid zal het aanbrengen van isolatie ervoor zorgen dat de trillingen worden geabsorbeerd. Een van de oplossingen is het aanbrengen van een zwevende dekvloer. Op de bestaande vloer komt dan een laag isolatiemateriaal te liggen – bijvoorbeeld een glaswoldeken of steenwolplaten – en daarna komt er een nieuwe vloer op. Het is belangrijk dat de isolatie de bestaande vloer goed afdekt en er geen kieren zijn. De randen van de nieuwe vloer mogen de muren juist net niet raken.

Ook het aanbrengen van een verlaagd plafond is een aanpassing die goed werkt tegen contactgeluiden.

Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen