POUNDTHEGROUND

Geluidsoverlast oplossen met akoestische isolatie

bouweninstallatiehub
27 juni 2024
3 min

Er is veel aandacht voor thermisch isoleren om warmte binnen en kou buiten te houden in de winter, en vice versa in de zomer. Maar isoleren kan ook een oplossing zijn tegen geluidsoverlast. Afhankelijk van de bron van de overlast is akoestische isolatie of geluidsisolatie nodig.

De term akoestiek heeft betrekking op de manier waarop geluid klinkt in een ruimte. Klinkt het hol, galmt het, is er een echo? Weerkaatsen stemmen of geluiden tegen de wanden? Dat is vaak het geval in een kale ruimte met harde wanden. De akoestiek in zo’n ruimte ervaren mensen over het algemeen als onprettig. De geluidsgolven weerkaatsen en blijven rondgaan. Deze weerkaatsing houdt pas op als de trillingen geabsorbeerd worden. Door gordijnen en iets van wandversiering op te hangen, vloerkleden neer te leggen, meubels en misschien wat planten neer te zetten, neemt de hinder al af.

Isolerende maatregelen

Maar in een kantoor- of andere (niet huiselijke) ruimte is een dergelijke aankleding niet altijd wenselijk. Geluidsoverlast door een slechte akoestiek kan daar met isolerende maatregelen worden verholpen. Een spanplafond is een optie. Het doek dat strak onder het bestaande plafond wordt gespannen, is voorzien van microscopisch kleine gaatjes die de geluidsgolven opvangen. Ook de isolatielaag aan de bovenkant van het doek dempt geluidstrillingen. De geluidsoverlast neemt daardoor flink af. Een spanwand geeft hetzelfde effect.

Vaak valt de keuze op akoestische panelen. Ze kunnen aan het plafond of aan de wanden worden bevestigd en zorgen voor een snelle verbetering van de akoestiek. Dergelijke geluidsabsorberende panelen zijn heel geschikt in klaslokalen, grote publieke ruimtes en kantoren.

Minerale wol

Voor akoestische isolatie geldt: hoe dikker de laag isolatie, hoe meer de akoestiek verbetert. Minerale wollen, zoals glaswol of steenwol, zijn goede materialen voor akoestische isolatie. Ze hebben een open structuur die geluidstrillingen goed absorbeert. Degene die het materiaal aanbrengt moet wel beschermende kleding, handschoenen, een veiligheidsbril en een gezicht- of mondmasker dragen. Minerale wol kan namelijk irritatie geven aan huid, ogen en longen.

Polyesterwol

Een ander materiaal dat vaak wordt gekozen voor akoestische isolatie is polyesterwol. Dat bestaat uit gerecyclede PET-flessen waarvan de polyestervezels zodanig zijn verhit dat er een ‘wollig’ materiaal is ontstaan met een hele goede akoestische isolatiewaarde. Van dit materiaal worden akoestische wandpanelen en spanplafonds vervaardigd, maar het is ook op rollen verkrijgbaar. Polyesterwol is duurzaam, milieuvriendelijk en heeft brandklasse B volgens de norm EN-13501-1. Dat maakt het geschikt voor gebruik in openbare ruimten. Behalve akoestische isolatie heeft polyesterwol ook uitstekende thermische eigenschappen.

Platen van houtvezels

Ook heel bruikbaar door de poreuze structuur zijn houtvezels. Vaak wordt er voor de productie van houtvezelplaten gebruik gemaakt van resthout van zagerijen. Dat wordt eerst versnipperd en vervolgens gemengd met een bindmiddel. De platen die ervan worden geperst dienen als een akoestisch isolatiemateriaal maar hebben ook een hoge thermische waarde. Het wordt gebruikt voor het isoleren van plafonds, muren en vloeren.

Bekijk dit artikel en meer op Bouw en Installatie Hub

 
Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.
 
bouweninstallatiehub

Gerelateerde artikelen