De voordelen die voor prefab in het algemeen gelden, gaan ook op bij het installeren van een warmtepomp. Denk aan kortere doorlooptijden, minder kans op montagefouten, lagere faalkosten, minder vervoersbewegingen, werken onder geconditioneerde omstandigheden in de eigen werkplaats en eenvoudiger seriematig installeren. Hoe kun jij in minder tijd meer warmtepompen installeren?
Warmtepomp in het dak
Bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw loop je al snel tegen beperkingen en uitdagingen aan op het gebied van geluidseisen, beschikbare ruimte en soms het esthetische aspect, oftewel het uiterlijk van de buitenunit. Dit is handig op te lossen doordat een buitenunit tegenwoordig steeds vaker naadloos in het dak geïntegreerd kan worden, dankzij de prefab indak-constructie.
Niemand die deze buitenunit ziet, op het dak is vaak voldoende vrije ruimte en het geluidsniveau neemt drastisch af. Dankzij de vormgeving en compacte afmetingen lijkt een indak-constructie voor buitenstaanders verdacht veel op een dakraam, dakluik, of een solitair zonnepaneel. Kortom, heel onopvallend en discreet. Het steekt zelfs maar een centimeter of vijftien boven het dak uit.
Alle leidingen zitten aan de onderzijde waardoor deze uit het zicht zijn en er ook meer werkruimte beschikbaar is. Een prefab indak-constructie is snel en eenvoudig te plaatsen. Zo hoef je als installateur veel minder koeltechnische handelingen uit te voeren. De constructie kan worden afgestemd op meerdere warmtepompmodellen en een breed scala aan dakhellingen.
Warmtepomp op het dak
Maar integreer je een warmtepomp in het dak, dan ben je natuurlijk heel wat ruimte kwijt op zolder. Als dat geen optie is, kun je de buitenunit of zelfs een complete monoblock ook in een behuizing op het dak plaatsen. Het geheel lijkt daardoor sprekend op een fraai vormgegeven schoorsteen en kan zowel op een plat dak als op een hellend vlak geïnstalleerd worden. Een universele oplossing die met nagenoeg elke warmtepomp is te combineren. De maximale capaciteit die je hiermee kunt realiseren hangt onder ander af van fabrikant en type behuizing.
Een behuizing op het dak ziet er niet alleen elegant uit, het beschermt de warmtepomp meteen ook tegen allerlei weersinvloeden en het geluid neemt af tot vaak wel 10 dB(A) of lager. Voor installatie, service en onderhoud kan het buitendeel makkelijk bereikbaar worden gemaakt via een optioneel aan te brengen serviceluik. Zodat je als installateur niet met een ladder het dak op hoeft. De warmtepomp kan eventueel ook vooraf in de behuizing geplaatst worden.
Leidingbord
Het installeren van een warmtepomp kan behoorlijk veel tijd in beslag nemen. Vooral bij seriematige woningbouw, of gelijksoortige installaties in het algemeen, valt er veel winst te behalen door met prefab leidingborden te werken. Leidingen, appendages en eventueel nog andere componenten kunnen dan in de werkplaats alvast op de meest slimme en efficiënte manier worden voorgemonteerd. Daarna kan het op een gewenst moment in één keer vervoerd en geplaatst worden.
Leidingborden kun je volledig op maat maken en optimaliseren voor specifieke locaties of bepaalde type woningen. Je kunt ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen, maar ook bijvoorbeeld exact passend maken voor een anders nogal lastig te benutten plek. Waar nodig kan er zelfs een linker en een rechter versie gemaakt worden. Denk aan gespiegelde woningen.
Een uitschuifbaar leidingbord dat je opzij kunt schuiven zodra je er als installateur bij moet kunnen, is erg handig voor onderhoud en reparaties. Zeker in krappe ruimtes, want daar is het altijd weer een uitdaging om alles op een handige manier ingepast te krijgen én er daarna ook nog gewoon bij te kunnen komen.
Installatieframe
Bij verschillende warmtepompen kun je een installatieframe gebruiken. Met als grote voordeel dat dit frame al in een vroeg stadium van de ruwbouw geplaatst kan worden. Hierdoor kun je enorm veel installatiehandelingen uitvoeren, zonder dat de kostbare warmtepomp er in dat prille stadium al meteen hoeft te zijn. Die kan daardoor ook niet beschadigd raken of zelfs gestolen worden.
Een installatieframe is een soort beugel die je aan de wand bevestigt en waaraan je het benodigde leidingwerk koppelt. Dankzij de ingebouwde afsluiters kan de volledige installatie alvast onder druk worden gebracht en getest. Op die manier is de woning optimaal voorbereid op de komst van de warmtepomp op een later moment.
In een vergevorderd bouwstadium, bijvoorbeeld vlak voor oplevering, hoef je alleen de binnenunit nog maar op het frame te schuiven. Dankzij wieltjes rijd je de warmtepomp moeiteloos over het frame, zet het erop vast, sluit het leidingwerk aan en voert de resterende installatiestappen uit. Daarna kan de warmtepomp meteen in bedrijf worden genomen. Een relatief eenvoudige klus die maar weinig tijd kost. Zo kun je in korte tijd met gemak een heel rijtje woningen afronden.
Skid
Een skid, meestal een stalen frame of omhulsel, stelt je in staat om een warmtepomp inclusief benodigde onderdelen volledig te monteren in de werkplaats. Waarna je alles in één keer naar de gewenste locatie overbrengt. Doordat je een skid heel efficiënt en naar eigen inzicht kunt opbouwen, is er doorgaans minder vloeroppervlakte voor nodig. Waardoor er tegelijkertijd meer ruimte overblijft voor onderhoud en service.
Ook bij serieproductie is zo’n afgemonteerde warmtepomp ideaal, omdat het een uniforme bouw mogelijk maakt. De installatie ziet er steeds hetzelfde uit, wat installatie, service en onderhoud eenvoudiger en goedkoper maakt. Iedereen weet precies waar ‘ie aan toe is. Uiteraard is en blijft met een skid allerlei maatwerk mogelijk. Bij ernstige ruimtebeperkingen is het vaak toch handiger om met een leidingbord te werken.
Een skid is trouwens prima te combineren met de eerder genoemde behuizing op het dak met daarin een buitenunit. Want in dat geval kun je de binnenunit in een indak skid plaatsen. Die bevindt zich dan pal onder de buitenunit, waardoor de volledige installatie zich op nagenoeg dezelfde plek bevindt. Ook zo’n compacte indak skid is relatief snel en eenvoudig te plaatsen. Het buitendeel is bereikbaar via een veilige doorgang. Op het frame bevindt zich een vast punt voor de valbeveiliging.