POUNDTHEGROUND

5 manieren waarop een warmtepomp geld oplevert

bouweninstallatiehub
30 april 2024
4 min

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een warmtepomp. Onder andere omdat ze bij de vervanging van een versleten cv-ketel voor de keuze staan deze in te wisselen voor een warmtepomp, of toch nog een laatste keer een cv-ketel te nemen. De warmtepomp heeft de toekomst, maar het is wel een behoorlijke investering. Wat is wijsheid en welke argumenten zijn er om klanten over de streep te trekken?

1 Eindelijk de gaskraan dicht

Vooral de gasprijs fluctueert de laatste jaren enorm en er hoeft maar iets te gebeuren op het wereldtoneel of de prijs schiet opnieuw door het dak. Alleen al financieel gezien en daarmee ook voor de eigen gemoedsrust, is het daarom een goed idee om zo snel als redelijkerwijs mogelijk is van het gas af te gaan. Het is een flinke uitgave, maar uiteindelijk verdient een klant deze warmtepomp weer terug. Met een representatieve berekening kun je dit aantonen.

Afrekenen met gas kan door de cv-ketel te vervangen door een all-electric warmtepomp. Ervan uitgaande dat er niet meer op gas wordt gekookt, al kan die stap natuurlijk meteen ook worden gezet en die is altijd een stuk eenvoudiger. Mocht all-electric op dit moment niet haalbaar zijn, dan wordt ook met een hybride warmtepomp al flink op het gasverbruik en dus de gasrekening bespaard. De cv-ketel is dan alleen nog nodig voor warm tapwater en in uitzonderingsgevallen om te verwarmen.

2 Goedkoper op stroom

Met een warmtepomp gaan klanten uiteraard wel flink meer elektriciteit verbruiken, maar zeker op de wat langere termijn is dat onder de streep altijd nog goedkoper dan verwarmen met een gasgestookt apparaat. Zijn er zonnepanelen aanwezig of is de klant van plan deze te laten installeren, dan wordt het nog mooier. Want dan draait de warmtepomp een groot deel van de tijd op gratis zonnestroom en gaat de energierekening helemaal pijlsnel omlaag.

Warmtepompen worden steeds slimmer, waardoor ze bijvoorbeeld automatisch op de zonnigste momenten in actie kunnen komen of extra hard gaan werken. Of zodra de stroomtarieven het aantrekkelijkst zijn. Zo wordt nog eens extra bespaard op de stroomrekening. Zonder zonnepanelen tikt dit vooral bij een dynamisch energiecontract lekker aan.

3 Waardestijging

Het is goed om te weten en klanten bewust van te maken dat een warmtepomp uiteindelijk zelfs heel veel geld kan opleveren. Want het is een verduurzaming van het huis en dat werkt waarde verhogend. Er is steeds meer vraag naar duurzame woningen, deze zijn minder onderhevig aan prijsdalingen, ze worden sneller verkocht en potentiële kopers zijn eerder geneigd om te gaan overbieden. Best wel logisch, want een duurzaam huis is voorbereid op te toekomst en het scheelt de nieuwe eigenaren maatregelen die ze anders na aankoop zelf een keer moeten gaan nemen.

4 Subsidie

Zoals het er nu naar uitziet wordt het vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Uiteindelijk moet het er dus toch een keer van komen, dan is er geen ontkomen meer aan. Door de cv-ketel eerder te vervangen kan een klant ‘de massa’ voor zijn, mocht er vanaf 2026 (opnieuw) een run op warmtepompen komen.

Een zwaarwegend argument om niet al te lang te wachten is vooral dat er momenteel flinke subsidies voor warmtepompen bestaan en je weet maar nooit of die er over enkele jaren nog steeds zijn en ook niet of ze dan nog net zo aantrekkelijk zijn.

5 Volwassen markt

Alhoewel de ontwikkelingen natuurlijk nooit stilstaan, is de warmtepomp inmiddels volwassen. Dus wat dat betreft is wachten met overstappen sowieso niet nodig. Warmtepompen werken zeer efficiënt, hebben een hoog rendement, ze zijn compacter en stiller geworden en er worden steeds vaker natuurlijke koudemiddelen met een zeer lage GWP gebruikt en die dus geen of amper invloed hebben op de opwarming van de aarde.

Verder is er enorm veel keuze en bestaat er voor bijna elke situatie wel een oplossing. Denk aan split-units, monoblocks en zelfs modellen die je in of bovenop een schuin dak installeert. Aanvullend valt er op het gebied van buffervaten (verwarmingswater) en boilervaten (sanitair water) ook enorm veel te kiezen.

Ook een warmtepomp vraagt om regelmatig onderhoud, denk aan een jaarlijkse service beurt. Het apparaat is wel minder storingsgevoelig en onderhoudsvriendelijker dan een cv-ketel en dus ook goedkoper in onderhoud.

6 Goed voor het milieu

En de bonusreden, die niets met geld te maken heeft. Met een warmtepomp maken jouw klanten gebruik van warmte uit een natuurlijke bron. Meestal is dat de buitenlucht, maar dat kan bijvoorbeeld ook een bodembron zijn. Dankzij deze natuurlijke, hernieuwbare en dus duurzame energiebronnen, komt er bij het verwarmen of koelen van de woning en het verwarmen van tapwater geen fossiele brandstof meer te pas en daalt de CO2-uitstoot drastisch. Daarmee leveren klanten een actieve bijdrage aan een betere wereld. Zeker in combinatie met zonnepanelen maakt het ze ook nog eens in grote mate zelfvoorzienend op energiegebied.

Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen