POUNDTHEGROUND

4 soorten thermische batterij die je moet kennen

bouweninstallatiehub
18 februari 2025
4 min

De datum dat de salderingsregeling stopt komt dichterbij, dus mensen denken er over na hoe ze de stroom van hun zonnepanelen zelf kunnen gebruiken. Thuisbatterijen zijn nog relatief duur zijn, dus thermische batterijen kunnen op warme belangstelling rekenen. 

De energie en dus de warmte wordt altijd opgeslagen in water, en als het vat goed is geïsoleerd krijg je een COP van ruim 0,9. Opslag in warmte is dus goed om mee te nemen in de mogelijkheden, alleen verschillen de oplossingen behoorlijk in waar de warmte vandaan komt en waar die warmte voor wordt gebruikt. Zo kunnen thermische batterijen worden gebruikt voor het verwarmen van het huis, of voor tapwater. Wat je aan je klanten aanraadt hangt helemaal af van de situatie. Hier zetten we de verschillende mogelijkheden op een rij.

Van warmtepomp naar verwarming: het buffervat

De eerste thermische batterij is het aloude buffervat. Als een warmtepomp meer warmte produceert dan nodig is voor het verwarmen van de woning, is het natuurlijk enorm zonde om die warmte verloren te laten gaan. Daarmee neemt ook het rendement van de warmtepomp af, want de warmtepomp wordt niet optimaal gebruikt. Beter is het deze overtollige warmte tijdelijk ergens op te slaan. Te bufferen. Zodat het op een later tijdstip alsnog gebruikt kan worden. Dat kan door de warmtepompinstallatie uit te breiden met een buffervat.

Een extra voordeel is dat een buffervat de levensduur van een warmtepomp flink kan verlengen. Als een warmtepomp continu inschakelt en weer uitschakelt om het huis op de gewenste temperatuur te houden, gaat dat nogal ten koste van de levensduur. Dit steeds aan en weer uit gaan heet pendelen. Het buffervat lost dit in één keer op. Want eerst wordt het buffervat aangesproken om (bij) te verwarmen en alleen als het echt nodig is komt de warmtepomp in actie en dat zal dan meteen voor langere tijd zijn. Dit is een belangrijk voordeel, want buffervaten zijn zeker niet goedkoop en nemen ook veel plek in. De langere levensduur van de warmtepomp, het hogere rendement en extra energiebesparingen maken zo’n buffervat dan ineens een stuk aantrekkelijker.

Van warmtepomp naar tapwater: het warmwatervat

Een andere mogelijkheid is dat de warmtepomp het tapwater opwarmt met overtollige warmte. Zeker in de zomer kun je zo toch nog gebruikmaken van je warmtepomp, die anders het hele jaargetijde niks staat te doen. Terwijl er toch voldoende stroom is vanuit de zonnepanelen. Dit kan bijvoorbeeld in een hybride systeem, waardoor het niet uitmaakt of het water heet genoeg is. Het kan nog bijverwarmd worden door de cv-ketel. Die zorgt er ook voor dat de gebruiker nooit zonder warm water komt te zitten. 

Een voorbeeld van een warmwatervat is de Xtore van Intergas.

Van zonnepanelen naar tapwater: de slimme boiler

 Natuurlijk kun je tapwater direct opwarmen in een boiler die je opwarmte met stroom uit je zonnepanelen. Daarvoor moet het systeem wel onderscheid kunnen maken tussen stroom van het net en je eigen stroom. De boiler moet dus slim zijn. Er zijn nog niet heel veel aanbieders, maar dat gaat binnenkort veranderen, want de mogelijkheden zijn groot. Zo kan je met software bijvoorbeeld bepalen dat precies de hoeveelheid stroom wordt gebruikt in de boiler die anders terug naar het net zou zijn gegaan. Maar je kunt er ook voor zorgen dat het water wordt verwarmd als de prijs van energie laag is, in geval van een flexibel contract. Via de software kan vervolgens nog worden gekeken naar gebruikersbehoeften, en ga je allerlei voorkeuren kunnen instellen. De mogelijkheden hiervoor zullen alleen maar groeien het komende jaar. 

Een voorbeeld van een slimme boiler is de Charge van Masterwatt.

Van zonnepanelen naar een gesloten systeem

Tot slot is het mogelijk dat de warmte in een gesloten systeem komt. Het warme water wordt dan dus niet gebruikt voor de cv of voor tapwater, maar het water voor de cv of het tapwater wordt opgewarmd door het warme water. In principe kan zo’n thermische batterij dus beide tegelijk doen.

Hierbij wordt de verwarming natuurlijk ook aangestuurd door slimme software, die de stroom uit zonnepanelen en goedkope uren zo efficiënt en goedkoop mogelijk gebruikt. Deze software is altijd in ontwikkeling en hierin zal dan ook de meeste vooruitgang worden geboekt.

Een voorbeeld van een gesloten systeem is de NEStore van Newton Energy Solutions.

 
Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.
 

Gerelateerde artikelen