POUNDTHEGROUND

6 monoblock warm­te­pom­pen om het warm van te krijgen

bouweninstallatiehub
21 oktober 2024
4 min

Bij een monoblock warmtepomp bevinden nagenoeg alle componenten zich in één unit en die doorgaans ergens buiten wordt geplaatst. Daardoor is deze lucht/water-warmtepomp, zeker in vergelijking met een split-unit, redelijk eenvoudig te installeren en in bedrijf te nemen. Er bestaan nogal wat monoblocks, we bekijken er zes.

ATAG Energion M

De Energion M is er in 12 varianten hybride warmtepompen, met een vermogen van 3,5 tot 15 kW. Deze zijn vooral geschikt voor de bestaande bouw. Daarnaast is de Energion M er in 20 varianten all-electric warmtepompen, al dan niet in combinatie met een geïntegreerde warmwaterboiler. met De Energion M is voorgevuld met koelmiddel R32, wat onder andere betekent dat de installateur voor het installeren van deze warmtepomp geen certificiering voor F-gassen nodig heeft. Wat niet geldt voor de split-variant. De warmtepomp werkt bij buitentemperaturen tussen -20 en +35 graden Celsius

Er zijn drie chassisformaten mogelijk, van klein via middelgroot tot groot. Bij de varianten met het grootste chassis, met een vermogen van 12 en 12 kW, zijn twee fans boven elkaar geplaatst. Volgens de consumentenbond heeft de Energion M de kleinste binnenunit van allemaal. Hij combineert met elke CV-ketel.

https://www.atagverwarming.nl/producten/warmtepomp/warmtepomp-monobloc/

​Itho Daalderop Amber

De Amber van ​Itho Daalderop gebruikt het milieuvriendelijke koude middel R-290 en is leverbaar in vermogens van 6.5 kW, 9.5 kW en 12 kW. Deze monoblock kan hybride worden gebruikt, waarbij de warmtepomp naadloos samenwerkt met alle merken CV-ketels, maar ook all electric worden ingezet.

Itho Daalderop heeft veel aandacht besteed aan het ontwerp van de Amber, om de monoblock zo goed mogelijk bij woningen te laten passen. Iets wat consumenten vast wel kunnen waarderen, een monoblock of buitenunit springt immers nogal in het oog.

De Amber draait zoveel mogelijk op een laag toerental om het geluidsniveau te beperken. Via optionele vloersteunen kan het geluid nog verder worden gereduceerd. In de all-electric variant zijn diverse voorraadvaten (type I-WPV 3G) voor tapwater mogelijk, zowel staand, liggend, als hangend.

https://www.ithodaalderop.nl/amber

Remeha Mercuria Ace

Een compacte monoblock beschikbaar met een vermogen van 4 kW tot en met 16 kW en waarin R-32 als koelmiddel wordt gebruikt. Deze hybride of all-electric monoblock is leverbaar in enkelfase of driefase uitvoering, waardoor het breed toepasbaar is in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Voor installateurs is het handig om te weten dat deze warmtepomp over het Ace-platform (eSmart Inside besturingssysteem) beschikt, waar je via Bluetooth draadloos verbinding mee maakt vanuit de Smart Start app op je smartphone.

Hiermee doorloop je snel en foutloos alle noodzakelijke stappen om de Remeha Ace Mercuria warmtepomp in bedrijf te stellen. Alles wordt automatisch in een rapport vastgelegd voor latere referentie. Ook handig is dat je configuraties kunt opslaan om te hergebruiken bij nieuwe installaties.

https://www.remeha.nl/product/mercuria-ace-monoblock

LG Therma V R290 Monobloc

Anders dan bij de Therma V Monobloc, maakt de nieuwe Therma V R290 Monobloc, zoals de naam aangeeft, geen gebruik meer van R32 maar van R290. Deze nieuwe warmtepomp is beschikbaar met een vermogen van 12 tot 16 kW (één fase) of 9 tot 16 kW (drie fasen) en kan gecombineerd worden met een watertank van derden. Daarnaast is een combinatiepakket met onder andere een 200 liter tank in ontwikkeling die later dit jaar beschikbaar moet komen.

De maximale watertemperatuur is 75 graden Celsius waardoor bestaande radiatoren gebruikt kunnen worden en de warmtepomp werkt dankzij de R1 compressortechniek tot een omgevingstemperatuur van maar liefst -28 graden Celsius. Voor consumenten is het interessant dat ze het systeem altijd en overal kunnen bedienen met de LG ThinQ-app op een smartphone. Lokale bediening via een controller kan uiteraard ook nog steeds.

https://www.lg.com/nl/warmtepomp/monobloc

Vaillant aroTHERM plus

De aroTHERM plus van Vaillant is beschikbaar met een vermogen van 3 tot 12 kW. Deze warmtepomp maakt gebruik van koudemiddel R290 en kan prima worden ingezet in bestaande woningen of bij nieuwbouw.

In de hybride uitvoering, waarbij de aroTHERM plus samenwerkt met een bestaande of nieuwe HR-ketel, kiest de intelligente temperatuurregeling op elk moment de meest efficiënte en energiezuinige warmtebron. Een all electric oplossing is mogelijk door de installatie uit te breiden met de compacte Vaillant uniTOWER plus met het formaat van een koelkast (190 liter, voldoende voor een gezin van vier). 

De maximale aanvoertemperatuur is 75 graden Celsius. Bij een buitentemperatuur van -10 is nog steeds een continue temperatuur van 65 graden Celsius mogelijk. Wel wordt een maximum van 65 graden geadviseerd voor een optimale warmteafgifte en efficiëntie.

https://www.vaillant.nl/consument/producten/arotherm-plus-warmtepomp-66368.html

Nefit Bosch Compress 2000 AWF

De Compress 2000 AWF van Nefit Bosch is behalve voor bestaande en nieuwe woningen ook geschikt voor kleine appartementencomplexen en in de utiliteit. De warmtepomp heeft een vermogen tussen 4 en 16 kW (1 fase), of tussen 12 en 30 kW (3 fasen). De monoblock is voorgevuld met koudemiddel R-32 en deze warmtepomp werkt bij buitentemperaturen tussen -25 en +43 graden.

Er zijn drie chassisformaten mogelijk, van klein via middelgroot tot groot, met in totaal maar liefst elf verschillende vermogens. Bij de varianten met het grootste chassis zijn twee fans boven elkaar geplaatst. Door units in cascade te plaatsen kan het vermogen oplopen tot 180 kW.

De hybride variant kan met nagenoeg elke CV-ketel overweg en dankzij een los verkrijgbaar elektrisch element kan eenvoudig worden overgestapt op all electric. Wat betreft voorraadvat is er keuze uit een ruim assortiment warmwaterboilers van Nefit Bosch.

https://www.nefit-bosch.nl/producten/warmtepompen/lucht-water-warmtepomp/compress-2000-awf

 
Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.
 

Gerelateerde artikelen