POUNDTHEGROUND

De 4 Scopes van inspectie Elektrisch Materieel

bouweninstallatiehub
19 september 2024
3 min

Iedere e-installateur kent ze en/of heeft ermee te maken: Scope 8, 9, 10 en 12 inspecties. Werkgevers zijn in het kader van de Arbowet verplicht om dergelijke keuringen te laten uitvoeren. Scope 8, 9, 10 en 12 vormen samen de deelregeling Elektrisch Materieel van de SCIOS Certificatieregeling. Er zijn nog twee andere deelregelingen: Stookinstallaties (Scope 1 t/m 7 en 14) en Explosieveilige Installaties (Scope 11). Alleen SCIOS-gecertificeerde inspecteurs mogen Scope-inspecties uitvoeren.

De deelregeling Elektrisch Materieel omvat vier inspectiegebieden. Dat zijn: Elektrische Installaties (scope 8), Elektrische Arbeidsmiddelen (scope 9), Brandrisico’s Elektrisch Materieel (scope 10) en Zonnestroominstallaties (scope 12). Wat houden ze in?

Scope 8: Elektrische Installaties

Een Scope 8 inspectie brengt het aanrakingsgevaar van de elektrische installatie in kaart. Het omvat de totale bekabeling in een pand, dus ook kabels in wanden, vloeren en plafonds en losse (verleng)snoeren. Verder kijkt de inspecteur naar de meterkast en verdelers, de aardlekschakelaar en alle aangesloten apparatuur en stopcontacten. Een Scope 8 keuring is belangrijk omdat een defect in de installatie een elektrische schok kan veroorzaken, met lichamelijk letsel en/of schade aan de installatie als gevolg. De Scope 8 inspectie voldoet aan NEN 3140 en de Arbowet en wordt gemiddeld genomen iedere vier jaar uitgevoerd.

Scope 9: Elektrische Arbeidsmiddelen

Alle apparatuur in een bedrijf waar een stekker aan zit, valt onder de noemer elektrisch arbeidsmiddel. Daarvoor is de Scope 9 inspectie in het leven geroepen, voortgekomen uit de NEN 3140. Deze NEN-norm schrijft voor dat elektrische apparaten regelmatig gekeurd worden. De inspecteur kijkt of de apparaten niet defect zijn en of ze naar behoren functioneren. Ook de arbeidsveiligheid is een aandachtspunt; wordt er veilig met de apparaten gewerkt, met zo min mogelijk kans op letsel? 

Scope 10: Brandrisico’s Elektrisch materieel

De Scope 10 keuring is geen verplichte keuring, maar een verzekeringsmaatschappij kan ‘m wel als voorwaarde stellen als het gaat om het verstrekken van een brandverzekering. Een defect of een storing in het elektrisch materieel kan gemakkelijk tot brand leiden. Deze keuring geeft inzicht in de brandrisico’s van het elektrisch materieel van een bedrijf. Aan de basis van de Scope 10 staat de NTA 8220. NTA staat voor Nederlands Technische Afspraken en de 8220 is de beoordelingsmethodiek op brandrisico’s van elektrisch materieel, dus brandrisico’s met een elektrische oorzaak. De NTA omschrijft wat visueel moet worden beoordeeld en welke metingen er nodig zijn. Bij een Scope 10 inspectie keurt de inspecteur de hele elektrische installatie en bekabeling in een bedrijfspand, inclusief stopcontacten, de meterkast, aardlekschakelaar en aangesloten apparatuur. 

Scope 12: Zonnestroominstallaties

Een Scope 12 inspectie is volgens de wet (nog) niet verplicht. De verzekeringsbranche stelt een Scope 12 inspectie over het algemeen wel als harde eis. Veel verzekeraars leggen de grens bij vijftig zonnepanelen, maar er zijn er ook die al bij veertig om een Scope 12 rapport vragen. Bij een Scope 12 keuring beoordeelt de inspecteur de zonnestroominstallatie op brandrisico’s en elektrische veiligheid. Hij/zij inspecteert de zonnepanelen, de connectoren, de omvormers, de aansluiting in de meterkast, maar ook de draagkracht van het dak.  

 
Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.
 

Gerelateerde artikelen