POUNDTHEGROUND

4 apparaten voor gasloos warm tapwater in keuken en badkamer

bouweninstallatiehub
23 mei 2024
3 min

Gasloos verwarmen is steeds meer de norm. Veel warmtepompen kunnen – afhankelijk van type en capaciteit – voorzien in warm water voor de verwarming en voor gebruik in de keuken en de badkamer. Maar de combinatie van een kleine warmtepomp voor verwarming en een los toestel voor warm tapwater neemt ook toe. Elektrische boilers zijn er in drie varianten, daarnaast is een doorstroomverwarmer een optie.

Boilers

Een boiler heeft een voorraadtank waarin het water steeds op de ingestelde temperatuur wordt bewaard. Hoe groter de tank, hoe langer het duurt voor het water op temperatuur is.
Een keukenboiler – ook wel close-in boiler – is goed voor een beperkte hoeveelheid warm water. De inhoud is meestal tien of vijftien liter en zo’n toestel is bedoeld voor plaatsing in een keukenkastje.

Een wandboiler is een stuk groter, dat gaat van dertig tot en met honderd liter. Een alleenstaande of tweepersoonshuishouden kan misschien met een boiler van dertig liter toe. Een gezin met twee of meer kinderen die ook nog eens in bad gaan, is een boiler met een inhoud van honderd liter aan te raden.

Stel de temperatuur van een keuken- of wandboiler in op minimaal 60˚C, om legionella te voorkomen. 

Ook sterk in opkomst is de keukenkraan waar kokend water uit komt. Daar hoort een kokendwaterboiler bij, waarin het water altijd op 110 graden Celsius wordt gehouden. Zo’n type boiler verbruikt 2200 watt en moet worden aangesloten op een aparte elektriciteitsgroep.

Verwarmingselement

Een doorstroomverwarmer wordt ook wel een elektrische geiser genoemd, en heeft geen voorraadtank. Dat scheelt veel ruimte. Het scheelt ook in energie, want er hoeft geen watervoorraad op temperatuur gehouden te worden. Alleen als er warm water wordt gevraagd, schakelt het toestel in. Het koude water stroomt dan langs een elektrisch verwarmingselement dat zijn warmte razendsnel aan het water afgeeft. Een doorstroomverwarmer kan in principe een onbeperkte hoeveelheid water verwarmen. Een doorstroomverwarmer met een klein vermogen (tot 10 kilowatt) is voldoende voor in de keuken, garage of bijkeuken. Om douche- of badwater te kunnen verwarmen is een capaciteit van 24 kilowatt beter geschikt.

Boiler of doorstroomverwarmer installeren

Let op dat de boiler al is gevuld met water op het moment dat je hem aansluit op het elektriciteitsnet. Bij de opwarming van het water kan een klein beetje water uit de ontlastopening van de inlaatcombinatie in de trechter lopen. Dit komt doordat water bij verwarming een beetje uitzet, dat is dus heel normaal.

Een boiler heeft meestal een vermogen van 1500 – 2000 watt, bij een doorstroomverwarmer is dat fors meer: tot wel 24 kilowatt. Voor het installeren van een doorstroomverwarmer is het

dan ook vooral belangrijk dat het in de meterkast allemaal goed wordt geregeld. Bij een oude aansluiting van 1x35A is sowieso een aanpassing nodig. In woningen van na 1990 zit meestal een 3-fasen 3x25A aansluiting. Kijk dan naar de verdeling. Is er bijvoorbeeld al een elektrische kookplaat of vloerverwarming op aangesloten, dan maakt een prioriteitsschakelaar in de meterkast het mogelijk om toch een doorstroomverwarmer aan te sluiten. Die schakelaar zorgt er dan voor dat de stroomtoevoer naar de kookplaat of vloerverwarming wordt onderbroken, als de doorstroomverwarmer in werking is.

Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen