POUNDTHEGROUND

‘Verduurzaming met hybride warmtepompen gaat gewoon door ondanks nieuwe coalitie’

bouweninstallatiehub
17 mei 2024
2 min

De reacties in de branche op het nieuws dat de nieuwe coalitie afziet van de verplichting om bij het vervangen van de verwarmingsketel vanaf 2026 minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen lopen uiteen. Techniek Nederland vindt het onbegrijpelijk, maar fabrikanten denken dat dit niets verandert.

In het akkoord op hoofdlijnen over een extraparlementair kabinet tussen PVV, NSC, VVD en BBB staat dat ‘de verplichting om vanaf 2026, bij het vervangen van de verwarmingsketel, een warmtepomp te moeten installeren, wordt geschrapt.’ Die verplichting was in 2022 aangekondigd door minister Hugo de Jonge en de hele branche had zich er al op ingesteld. Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat de reacties nogal scherp zouden zijn.

Onverteerbaar besluit moet van tafel

Techniek Nederland voldoet aan die verwachtingen. Het voornemen om de normering van de hybride warmtepomp te schrappen, is voor de branchevereninging onverteerbaar. Voorzitter Doekle Terpstra vindt het een ondoordacht besluit: ‘We hebben met elkaar de schouders gezet onder het verlagen van de CO2-uitstoot. Installatiebedrijven en zelfstandig ondernemers hebben veel geld, tijd en energie gestoken in opleidingen en de industrie heeft de productiecapaciteit verhoogd. Door dit terug te draaien brengt het kabinet een hele sector in de problemen. Dit moet echt van tafel.’ 

Producenten blijven er in geloven

Die harde toon is niet te horen bij de fabrikanten. Remeha is niet echt blij met het nieuwe beleid, geeft directeur Directeur Arthur van Schayk desgevraagd aan. Hij is vooral niet te spreken over de wispelturigheid van de politiek: ‘De continue verandering in politiek beleid remt de noodzakelijke innovatie en versnelling.’ Remeha heeft onder andere geïnvesteerd in productontwikkeling en de opening van een warmtepompfabriek op basis van de aankondiging in 2022, zo geeft hij aan. Toch heeft hij vertrouwen in de toekomst. ‘Wij blijven geloven in de hybride warmtepomp. Het is gewoon de beste oplossing voor verduurzaming van bestaande woningen, niet alleen als het gaat om CO2-reductie en gasbesparing, maar ook als financiële investering.’

Bij Intergas en ATAG zijn dezelfde geluiden te horen. Intergas verwijst nog maar eens naar het onderzoek ‘Hybride verwarmd’, waaruit bleek dat je met een hybride systeem tot wel 80 procent kunt besparen ten opzichte van een gasgestookte cv. Rob Maassen, Country Manager ATAG Verwarming is ervan overtuigd dat de investeringen niet in gevaar komen omdat de komende jaren een grote vraag zal blijven bestaan naar duurzame verwarmingsoplossingen. ‘Het schrappen van de verplichtstelling van een warmtepomp vanaf 2026 zal dat niet veranderen’, zegt hij.

Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen